Jak ugotować jajko na miękko? Stosuj się do tych zasad, a zawsze wyjdzie idealne!
Jajka słyną z wysokich wartości odżywczych. Choć co jakiś czas pojawiają się informacje o ich szkodliwym wpływie m.in. na poziom cholesterolu, to spożywane z umiarem, nie szkodzą. Dlatego zachęcam do ich jedzenia – szczególnie w wersji na miękko. Jednak kto lubi jajka, ten wie, że ich gotowanie może powodować stres. Pękająca skorupka oraz nieprawidłowa konsystencja jajka po ugotowaniu, psują humor i powodują, że tracimy apetyt. Są jednak sposoby, aby szybko, bez nerwów i niepotrzebnych wydatków ugotować jajka na miękko, które będą miały ścięte białko i płynny środek. Stosuj się do poniższych zasad, a jajko na miękko zawsze wyjdzie idealne!
Gotowanie jajka na miękko krok po kroku
Po pierwsze i najważniejsze – jeżeli chcesz ugotować jajka na miękko, musisz mieć pewność, że są świeże i pochodzą z pewnego źródła. Świeżość jajek sprawdzaj zarówno podczas ich zakupu, jak i wyciągając je ze swojej lodówki.
Aby ugotować jajka na miękko, wyjmij je wcześniej z lodówki, aby mogły ogrzać się do temperatury pokojowej. Przed wrzuceniem jajek do wody umyj jajka, aby usunąć ze skorupek szkodliwe drobnoustroje.
Jajka, które mają być ugotowane na miękko, zawsze gotuj w gorącej wodzie. Gdy woda zacznie bulgotać, włóż delikatnie jajka do garnka. Uważaj, żeby się nie rozbiły, uderzając o dno. Najlepiej umieszczaj jajka we wrzątku, kładąc je na łyżce. Dodatkowo na dno garnka możesz położyć ściereczkę, która będzie amortyzowała wstrząsy.
Jajko na miękko – czas gotowania
Ile gotować jajko na miękko? To zależy nie tylko od pożądanej konsystencji jajka na miękko, ale także stopnia świeżości i wielkości jajka. Standardowy czas gotowania jajek na miękko to 3-5 minut. Teoretycznie jajka na miękko, które są gotowane 3 minuty, powinny mieć ścięte białko i płynne żółtko, a jajka na miękko, które są gotowane 5 minut, powinny mieć ścięte białko i częściowo ścięte żółtko. W praktyce okazuje się jednak, że przestrzeganie czasu gotowania często zawodzi. Dlaczego tak się dzieje?
Wpływ na czas gotowania jajek ma stopień ich świeżości oraz rozmiar. Świeże jajka gotują się średnio o 1 minutę krócej niż jajka, które kilka dni są przechowywane w lodówce.
Pod względem rozmiaru dzielimy jajka na:
- jaja o rozmiarze S – małe (poniżej 53 g)
- jaja o rozmiarze M – średnie (od 53 g do 63 g)
- jaja o rozmiarze L – duże (od 63 g do 73 g)
- jaja o rozmiarze XL – bardzo duże (73 g i więcej)
Małe jajka należy gotować krócej, a najdłużej trzeba gotować jajka o rozmiarze XL.
W zależności od rozmiaru czas gotowania jajek na miękko wynosi:
- 3 minuty – jajka rozmiaru S,
- 4 minuty – jajka rozmiaru M,
- 5 minut – jajka rozmiaru L,
- 6 minut – jajka rozmiaru XL.
Co zrobić, aby ugotować jajka na miękko z lodówki?
Jajka prosto z lodówki mogą popękać, gdy włożysz je do gorącej wody. Aby tego uniknąć, możesz ogrzać jajka, wkładając je na kilka minut do miski z letnią wodą, a następnie dodając trochę ciepłej wody i czekając jeszcze chwilę. Możesz też wypróbować inny sposób gotowania jajek prosto z lodówki – zalej jajka zimną wodą i postaw na gazie, ale gotując jajka w ten sposób, trudno jest uzyskać idealne jajko na miękko z dobrze ściętym białkiem i płynnym żółtkiem.